Saturday, February 12, 2011

tekanan..dugaan..masalah...

Assalamualaikum...
ermm...tibe2 rse nk post ttg perkare ni...spt yg kite semua sedia maklum,xade sorg pun dlm dunia ni yg xde masalah...xkirelah masalah ape pun,pasti ade...tetapi,yang membezakannye,btape besar dugaan,atau masalah yg mnimpe kite...dan pastinye bile kite di uji dgn dugaan,dan masalah,kite akan terasa amat tertekan...tambahan pula klw dugaan yg menimpa kita tu,amat berat seperti kehilangan org yg kita syg,putus tunang,putus cinta,mslah kewangan(lagi2 klw yg berhutang dgn along tu kn)...mmg kite akn rase sgt tertekan...bg seorg pelajar,mslh dlm pelajaran amat mengganggu fikiran dan emosi pelajar tersebut...klw pointer jatuh,mak akn tye,knpe jatuh...kwn2 lak dpt pointer bagus,knpe kite dpt truk...yg dh berkahwin,dgn mslh rumahtangganya...bak kata pepatah,sedangkan lidah lagi tergigit,ape lagi suami isteri kan...isteri syak suami ade prempuan lain kt luar...tp,bile suami isteri bergaduh,yg kesiannye anak2...ade anak2 yg tak terurus...lantas,anak2 lebih suke bercampur dgn kawan2...klau kawan yg dicampur tu jenis yg baik,tak kisah la kn..tp,klw jenis yg liar tu,masalah la...yg bekerja,tekanan di tempat kerja...boss kate mcm ni,mcm tu...kne hntr ni...kne hntr tu...dlm kite berkawan pun,ade kala kite bertelagah dgn kwn kite kn...tu pun masalah jugak...mcm2 lah masalah yg dihadapi opleh setiap insan...tetapi,igtlah...setiap kesukaran yg kite hadapi,disertakan kemudahan..cuma,kita prlu pndai menangani situasi dan masalah tersebut...bagaimana kita mngawal perasaan kite...yg pntg,kite bykknlah dekatkn dri kite dgn Pencipta kite...wlw seberat mne pun dugaan yg kite hdapi,igtlah,kita mampu menghadapinya...kerana Allah tak akan menguji hambanya melebihi kemampuan seorg hamba itu...Allah lah tmpat kite bergantung..Allah lah tmpt kita meminta pertolongan kerana Allah lah sebaik-baik pemberi pertolongan...ape yg berlaku itu,ade hikmah yg tersembunyi...mgkin kite tak nmpak hikmah yg tersembunyi tu skrg...tp,psti satu hri nnt,kite akan sedar juga akan hikmah tersebut..dan tatkala kita mengetahui mengapa ianya terjadi,pasti kita akn bersyukur...org yg disayangi oleh Allah,pasti akn diuji olehNya...maka,jgnlah berduka cita jika kita ditimpa pelbagai masalah,dugaan..kerana itu mnunjukkan,Allah sygkn kita...Para Nabi dan Rasul juga menerima dugaan yg besar dlm hidup mereka..oleh itu,hendaklah kita tabah dalam mengharungi setiap dugaan dan cabaran dlm hidup kita ini...igtlah,Allah sentiasa ada untuk membantu kita...sentiasalah berdoa dan mendekatkan diri denganNya...walau apa jua musibah yg kita hadapi,terimalah dgn hati yg redha dan ikhlas...jgnlah kita merasa putus asa dgn dugaan yg dihadapi...terimalah dgn hati yg tenang...akhir kata dari saya..."walau seberat mane pun dugaan yang kite terima,igtlah,terdapat insan dlm dunia ini yg mndapat dugaan yg jauh lebih berat dari apa yg kita terima"...sekian...
~~~JusTicE iN LifE~~~

Thursday, February 10, 2011

MALAYSIA VS HONG KONG[FRIENDLY]

Assalamualaikum....
sekalung tahniah diucapkan kepada barisan pemain2 skuad kebangsaan kerana berjaya menewaskan Hong Kong dlm perlawanan persahabatan pada mlm ini(9februari2011) dgn jaringan 2-0..tahniah kepada Safiq Rahim(kapten) dan Amirul Hadi kerana menjaringkan gol pada perlawanan tersebut...walaupun ni hanyalah perlawanan persahabatan,namun ianya memberi tanda positif yang bola sepak Malaysia sedang meningkat naik dan tidak mustahil satu hari nnti,kita akan berada sebari dgn jaguh2 Asia seperti Jepun, dan Korea...kita juga berharap lebih ramai pemain kita akan bermain di luar negara..secara tak langsung,ia akn mencungkil bakat2 baru dlm negara bagi mengisi kekosongan yang ada setelah pemain2 berhijrah ke kelab2 di luar negara...apa2pun,selamat maju jaya diucapkan kepada Bola Sepak negara...Majulah Sukan Untuk Negara...Malaysia boleh....~~JucTicE iN LifE~~

Wednesday, February 9, 2011

AsRamAkU RumAhkU....

Assalamualaikum..hai..erm...tibe2 ptg2 ni tigt kat Asramaku yang sgt kucintai..Asrama Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Syed Omar...Asramaku Rumahku...itulah yg kami sebut2kan dlu..yg cuba diserapkan oleh warden kesayangan kami,Cikgu Salleh bin Md Taib...budak2 paggil "Mat Salleh"...tak lupa juga isteri beliau,Makcik Bee...disamping itu,turut membantu menjaga kami,Cikgu Ahmad dgn Cikgu Samsudin a.k.a Pak Sam...disinilah kami diasuh menjadi seorang manusia yang berguna...kami diasuh untuk melakukan setiap perkara sendiri...Asrama Tanpa Pekerja..sesuai dgn gelaran yg diberi,segala kerja dilakukan oleh pelajar2...soal kebersihan dari pintu masuk asrama hinggalah ke kawasan belakang asrama,semuanya mnjadi tanggungjawab setiap pelajar asrama..stiap pagi,cikgu akn kejutkan kami dgn deringan loceng,diikuti dengan bacaan ayat suci Al-Quran seawal pkul 5.30 pagi...smua pelajar bgun dgn mata yg berat...kdg2 dgr bunyi pntu diketuk oleh "hanger" oleh senior...bg pljr lelaki,semua akn berebut2 mndi dikolah...sblum azan subuh,semua pelajar telah berada dlm surau(tp,kdg2 ad jgk yg lwt..tp dlm 2,3 org je la) smbil membaca Al-Quran,tdk kurg yg tdo..huhu...lpas solat subuh,geng2 senior masing2 bsiap utk ke sekolah..form1&form2 kna la kemas dorm,sapu sampah,lap tingkap...cadar2 ditarik cekang2..katil sapa xkemas,mmg siap la...lpas tu,semua pi mkn srapan...lpas sarapan,roll call..msa tu la smua bca doa,nyanyi lgu negaraku,lgu kedah,lagu anak kecil main api...pastu,klw ada yg xkena,haa...semua la kna mrah,kna basuh time ni dgn cikgu salleh...hehe...dh slesai..bdk2 junior kna la wat kecerian,lpas tu kna study..ptg plak,senior stdy pkul 3 ptg..pastu wat keceriaan...lpas wat keceriaan,ada la yg main bola kat blkg...smpai kna marah sbb main lma sgt...pastu smua mndi,mkn..msuk surau bca Al-Quran sblum mghrib..lpas maghrib,ada la skit tazkirah,xpun ada pengumuman nk wat...utk bdk2 nk amik PMR dgn SPM,sblum mghrib akn baca Yassin..bkn dkt2 exam,awai2 bulan 1 lgi...hmm...mlm lak stdy..senior ada yg stdy kt kelas..yg junior smua stdy kt dewan mkn..lpas stdy,mnum mlm..pastu,kul 11 dh kna light off...tp yg senior kna smbung stdy lg..ikut suka la smpai pkui bpa...mcm ni la hri2...yg plg best klw jumaat dgn sabtu...cuti..wat keceriaan besar-besaran...ada la yg kna cat bangunan,trim pokok,cuci kolah,tanam pokok,cuci longkang,dan byk lgi kja2 khas yg dilakukan oleh geng2 saham..slalunya geng2 senior la sbb dh dpt kpercayaan dr cikgu..aku dgn geng2 aku slalunya kna cat2 bngunan,batu bata,dn seluruh asrama lah...antara geng2 yg slalu mngecat dgn aku,paan,am SP,pit toyol,amin,abg naim,abg hasrul,dgn sorg lgi abg tu nme ap ak xigt sgt..ramai lgi la..tp yg ni yg slalu la dikaitkn dgn cat mengecat ni...byk lgi ak nk crita pasai asrama kesayangan aku nih...tp,klw nk taip,mmg xlarat nk taip la...nnt klw ada masa lagi,aku tulis lagi la k...ok la..korg tgk la pemandangan2 indah yg diindahkan oleh pelajar2 sndiri....
kawasan 'rokol'

surau

dalam dewan makan

asrama putera

belakang tandas

asrama perempuan

dewan makan

~~AsRamAkU RumAhKu~~

Tuesday, February 8, 2011

salam perkenalan.....

Assalamualaikum....ade org kate,kata2 aluan...ade org kate,salam perkenalan,ade org kate,pengenalan,ade org kate,muqaddimah...xkisahlah ape org nk kate,tp,maksud die lebih kurang je...xkenal,maka xcinta..so,jomlah kenal2 dulu...aku lebih suka membahasakan diri aku ni "aku"...so,aku bahasakan dri aku ni "aku" lah ye...tgk org lain ade blog,aku pun saje la suke2 nk ade blog...bleh jgk aku meluahkan ape yg aku rase nk luahkn kt sni kn..nk luahkn kat awek,aku ni awek pun xdak...nk kte xhensem,ade jgk yg kte aku ni hnsem,kiut pe ade jgk...ade lak yg kte muke aku ni mcm ahli band Shiela On 7..spe ntah nme die...mcm ND Lala pun de gk org kate..mcm rosyam not pun ade jgk...aku pun pelik...xkisahlah..aku tetap aku...well,aku wat blog ni mse ptg tdi..ade la dlm pkul 6lbih..sje la kn..boring2...sambil tgu mse nk mndi,smbil tgk tv...mlm aku nk gi training plak...sambil2 tu,akal aku berkata,klw wat blog ok jgk ni...so,aku pun dgn senang hati,merajinkan jari jemari aku untuk mewujudkan blog aku sendiri..dan oleh kerana aku ni berdarah hijau kuning(orang kedah la tu),aku pun wat background blog aku ni dgn gmbar kedah...ade la skit2 tema kedah tu kan..dgn warna hijau kuning die tu...aku wat petang tdi,aku taip post ni mse lpas aku balik dri training...sje lepak2 kt dlm rumah ni..padahal belambak lagi keje yg menunggu aku utk disiapkan...jap lgi la aku start wat..lgi pun sok aku xde klas...bleh la aku siapkn esemen aku tu...erm..tu je la kot untuk first time post ni..lpas ni klw de ppe lgi,aku post lagi ok...spe yg sudi jdi follower tu,terima kasih lah..InsyaAllah,aku akn follow korg pnye blog jgk...ok la..aku nk menyetelkan esemen aku dlu ok...~JuStiCe iN LifE~